CERTIFIERAD MINDFULNESS & QI GONG COACH I PORTUGAL
i TVÅ OLIKA QI GONGER 5 ELEMENTENS QI GONG + POWER QI GONG
MÅ BRA RESA I UNDERBARA TAVIRA, ALGARVE, PORTUGAL
Den här resan är för den som vill byta miljö, koppla av, satsa på sin hälsa, övningar som passar dig, träffa nya människor. Ny energi och inspiration i en underbar miljö! !!
Med Ljus o Kärlek Kjell/Bibbi
 
Den 12-19/9 2018 Begränsat antal platser
Avresa från Köpenhamn 12/9 07.00 Direktflyg
Avresa Arlanda den 12/9 07.20 Direktflyg
 
Kostnad är 7.000kr
Detta ingår i kostnaden: Boende, frukost, utbildning samt transport T&R flygplatsen
Flygresa tor c:a 2.000kr den bokar du själv med hjälp av oss
Middag samt lunch ingår inte.
 
ANMÄLAN & FRÅGOR
0733-280590, mail: krigare.kjellhaglund@hotmail.com
Anmälningsavgift 1.000kr
 
Det finns möjlighet att flyga både från Arlanda + Köpenhamn
Ange var du flyger ifrån vid anmälan.
 
Plats:
Pedras d’el Rei är en fantastisk plats i Algarve där harmoni och balans råder inom ett viktigt ekosystem som bildas av naturparken Ria Formosa. Komfort och välbefinnande är nyckelord och oförglömlig vistelse.
 
Platsen Pedras d’el Rei ligger 5 km från västra Tavira, nära fiskebyn Santa Luzia, med dess sydänden korsad av lagunen Ria Formosa, med direkt tillgång till Barril Beach (promenader eller med minitåg). Barril Beach är en fantastisk & magsisk strand som Är flera mil lång, där man kan bada både med och utan kläder.
 
Boendet ligger 12 minuters promenad från stranden. Denna resort ligger vid stranden i hjärtat av naturparken Ria Formosa i Tavira, mitt på Algarvekusten. Det är bara 1 km till stranden Praia de Barril. Här finns flera restauranger, en utomhuspool och ett urval av massagebehandlingar.
 
Rummen på Pedras D’el Rei har en TV, ett eget badrum och ett pentry. Vissa har även en sittgrupp eller en egen balkong.
Pedras utomhuspool ligger i en grönskande, tropisk trädgård med exotiska träd och blommor. Du kan koppla av med en massage- eller skönhetsbehandling på stranden.
 
Så här kan en dag se ut:
7.30 Qi Gong + Meditation
8.30 Frukost
9.30-11.30 övningar
11.30 Egen Lunch
17.00- 19.30 Övningar
20.00 Middag gemensam
Mer information:
Livscoachakademin.se
Kjellhaglund.nu
Kjellhaglund.se
Kjellhaglund.com
————————-
Avsikten och syftet med den här utbildningen är att erbjuda dig redskap med vars hjälp du kan börja lära dig själv och andra att leva mer medvetet i nuet, då nuet är den enda del av livet som du kan påverka. Jag vill även öka din medvetenhet om vad som pågår i dig och i din omvärld. Genom medveten träning kan du, istället för att reagera utifrån ditt ”gamla” livsmönster i olika situationer, börja agera i nuet med en högre grad av valfrihet och flexibilitet än tidigare, då sanningen om ditt liv finns här och nu.
Träningen i medveten närvaro och att leva här och nu handlar inte om att komma någonstans, utan helt enkelt om att bli medveten om var du är här och nu och tillåta dig att vara som du är här och nu. Genom träning i medveten närvaro här och nu, blir vi mer öppna för det som händer och förstår våra egna reaktioner bättre, och vi kan därigenom börja göra mer kloka och aktiva val. Vilket innebär att vår valfrihet och flexibilitet ökar. Vi lär oss att börja lyssna på oss själva och lär oss att agera utifrån vår egen inre sanning som finns i nuet, och inte som nu att vi hela tiden anpassar oss till omständigheterna och lever utifrån våra livsmönster. Träning i medveten närvaro här och nu medför också att vår stress minskar och att vår livskvalitet ökar.
Den här utbildningen är tänkt som en bruksanvisning för alla som vill förbättra sina liv och lära sig mer om hur dessa livets magiska nycklar kan användas i livet. Det är aldrig för sent att välja ett sätt att leva i naturlig balans och harmoni. Vi har alltid makt att själva förändra vårt tankesätt och vårt livsmönster. För en god hälsa och ett långt liv, skall du lära dig att leva efter Taoismen, Yin Yang, De fem elementen samt Qi-Andning. Du får även en möjlighet att lära dig nycklarna för att hitta till den naturliga Balansen och Harmonin i ditt liv. Nycklar som kan ge oss gränslös livsglädje, där vi upplever hela livet som vi vill att det ska vara, ett stort mirakel.
Utbildningen vänder sig även till alla som vill vidare i livet och utvecklas till den dom är, alla är välkomna nybörjare som gamla samt till dig som vill lära dig hantera och bemöta stress av olika slag, som känner oro eller trötthet, har sömn svårigheter, är utmattad eller utbränd, har huvudvärk eller andra fysiska symptom, vill lära dig meditera, lära dig att andas rätt, bli mera medveten samt finna mer glädje och balans i livet eller helt enkelt vill höja din livskvalitet.
Varför behöver vi mindfulness (medveten närvaro?)
Trots en snabb utveckling och kraftig förbättring av den materiella välfärden under de senaste decennierna, så mår vi sämre och sämre och lidandet ökar kraftigt i stora delar av västvärlden. Orsakerna till detta förhållande är komplexa och har många orsaker. Under mina år i arbetet med människor som ha mått dåligt, så har jag sett att det största orsaken till detta lidande är ofta personens livsmönster, som innebär, att dessa sitter fast i sina tankar om hur livet bör vara samt att dessa är försjunkna i det förflutna eller oroar sig för framtiden det går i en cirkel..
Det som har hänt kan vi inte påverka, vi kan bara förhålla oss till det på olika sätt. Att acceptera det som hänt är ett funktionellt sätt att hantera tillvaron. Att vi lär oss att acceptera verkligheten som den är, oavsett om vi tycker om det som har hänt eller inte, eftersom vi inte längre kan påverka det.
När det gäller framtiden så kan vi bara påverka den genom att agera och vara medveten i nuet, detta innebär att om vi oroar oss i nuet, så blir hela vår framtid orolig. Om vi inte ser och accepterar verkligheten som den är här och nu, blir det omöjligt att påverka den.
När vi tillämpar medveten närvaro i nuet och acceptans blir vi mer observatörer och aktörer än offer för den verklighet vi möter. Genom att ha en accepterande grund inställning inom oss blir vi mer öppna och flexibla och kan lättare hitta lösningar på våra ”problem”. Vårt agerande bör i så fall vara i enlighet med våra inre önskningar och vår inre sanning här och nu.
Avsikten och syftet med den här utbildningen är att erbjuda dig redskap med vars hjälp du kan börja lära dig själv och andra att leva mer medvetet i nuet, då nuet är den enda del av livet som du kan påverka. Jag vill även öka din medvetenhet om vad som pågår i dig och i din omvärld. Genom medveten träning kan du, istället för att reagera utifrån ditt ”gamla” livsmönster i olika situationer, börja agera i nuet med en högre grad av valfrihet och flexibilitet än tidigare, då sanningen om ditt liv finns här och nu.
Träningen i medveten närvaro och att leva här och nu handlar inte om att komma någonstans, utan helt enkelt om att bli medveten om var du är här och nu och tillåta dig att vara som du är här och nu. Genom träning i medveten närvaro här och nu, blir vi mer öppna för det som händer och förstår våra egna reaktioner bättre, och vi kan därigenom börja göra mer kloka och aktiva val. Vilket innebär att vår valfrihet och flexibilitet ökar.
Vi lär oss att börja lyssna på oss själva och lär oss att agera utifrån vår egen inre sanning som finns i nuet, och inte som nu att vi hela tiden anpassar oss till omständigheterna och lever utifrån våra livsmönster. Träning i medveten närvaro här och nu medför också att vår stress minskar och att vår livskvalitet ökar.
Våra livsmönster gör att vi ofta har svårt att landa i oss själva och vara i nuet. Allt fler av oss ägnar större delen av vårt liv åt att antingen bearbeta det förflutna eller planera för framtiden. Vi är vana att försöka vara alla till lags, inte ta våra egna behov, önskningar och drömmar på allvar, det är lättare att sätta omgivningens behov före våra egna. När vi inte är helt tillfredsställda med våra liv tror vi ibland att det är de yttre förändringarna vi behöver eller att andra ska ändra sig, men i själva verket är det när vi själva växer som det också sker förändringar i vår omgivning.
Genom att i en ökande grad försjunka i det förflutna eller oroa oss för en framtid som ännu inte inträffat, minskar våra möjligheter att ägna tiden åt det som sker här och nu.
Drivkraften är ofta att vi hoppas, önskar och tror oss finna en annan och bättre livssituation som mer stämmer överens med hur vi skulle vilja ha det. Ett sådant tankemönster medför dock att vi i allt högre grad riskerar att blunda för nuets rikedom. Nuet är i själva verket den enda tid vi har för att leva, växa, känna, uppleva och förändras, nuet är det enda vi kan påverka. Det är i nuet vår fulla potential finns. Krav, vanor och livs- mönster gör att vi inte är i kontakt med oss själva, det orsakar stress, spänningar och ohälsa. Under kursen får du möjlighet att bli mer medveten här och nu för att kunna njuta mer av livet, skapa bättre relationer och utvecklas. Kursen ger dig även en möjlighet för dig att bli mer medveten om dig själv för att bättre kunna hantera din vardag på ett konstruktivt sätt samt ge en fördjupad självkännedom. Utbildningen handlar om att träna dig i att vara i varje ögonblick, att leva fullt ut. Kvaliteten på dina ögonblick avgör kvaliteten på ditt liv:
Livet är hela tiden NU, vi kommer att träna om och om igen att bara vara i ögonblicket. Ju mer vi är i ögonblicket ju mer vila och sinnesro kan vi finna i livet. Stress och oro kommer bl a av att vi hela tiden befinner oss i dåtid eller framtid, men vi kan ju aldrig vara någon annanstans än HÄR & NU. Det är i nuet du kan bearbeta det förflutna. Ge akt på ditt handlande, reaktioner, humör, tankar, känslor, rädslor och önskningar, det är det förflutna i dig. Om du kan titta på det utan att döma, bearbetar du den förflutna genom styrkan att vara i nuet. I en period är vi i tystnad för att integrera upplevelserna.
Mindfulness inom medicinen
När professor Jon Kabat-Zinn, University of Massachusetts Medical Center, för cirka 25 år sedan började arbeta med träning i medveten närvaro var målgruppen patienter som sjukvården inte hade mer att erbjuda. Patienter med kroniska tillstånd som cancer och kronisk smärta erbjöds delta i det åtta veckor långa programmet – Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR).
Forskning visade att en mängd symtom som smärta och sömnproblem minskade avsevärt hos patienterna. En annan mycket viktig effekt hos det stora flertalet patienter var förbättrad livskvalité. Andra forskare har senare kunnat visa på en mängd andra positiva resultat av regelbundet utövande av medveten närvaro: lägre blodtryck, förbättring av kronisk huvudvärk, generell stressreduktion, förbättring av fibromyalgi och ökad produktion av dygnshormonet melatonin. Dessutom kunde man påvisa färre symtom vid multipel skleros, kortare behandlingstid med ljusbehandling för patienter med psoriasis samt mindre besvär för patienter med irriterad tarm.
Inom den psykiatriska vården har utövandet av medveten närvaro nyligen väckt stort intresse för det första på grund av framgångar i terapin av en svårbehandlad grupp självdestruktiva unga patienter med borderlinepersonlighet.
För det andra har forskare i Storbritannien och Kanada nyligen visat att en kombination av kognitiv terapi och träning i medveten närvaro har minskat återfall i depression med hälften för dem med tre eller fler tidigare depressioner. Behandlingen kallas Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). I vårt land planeras forskning för att ta reda på om träning i medveten närvaro kan vara ett verksamt tillskott när det gäller behandling och rehabilitering av patienter med utmattningssyndrom.
Det finns ingen exakt vetenskaplig definition av medveten närvaro (en översättning av den engelska termen mindfulness). I den vetenskapliga litteraturen används den ibland för att beskriva en psykologisk process, och ibland som resultatet av en psykologisk process. Inom psykoterapin kallas mindfulness ibland för en psykoterapeutisk teknik, ibland används den som ett samlingsnamn för många olika tekniker.
Medveten närvaro har sitt ursprung i buddhismen, och särskilt då zenbuddhismen. Zen är enligt den legendariske indiske munken Bodhidharma (500-talet) en lära utanför undervisning och bortom tradition som inte är grundad på ord och skrifter utan pekar direkt på det mänskliga medvetandet – Se in i din sanna natur och uppnå Buddhaskap.
Den zenbuddistiske munken, poeten och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh, som numera lever i exil i Frankrike, har varit en viktig länk mellan öst och väst, inte minst genom boken The miracle of mindfulness – A manual on Meditation. Hans definierar mindfulness som en ”vakenhet i nuet – att hålla sitt medvetande uppmärksamt på den aktuella verkligheten.”
Pionjären vad gäller att förena medveten närvaro med västerländska metoder heter Jon Kabat-Zinn, en professor i medicin vid Massachusetts universitet. Han började redan på 1980-talet intressera sig för hur man kan använda mindfulness vid stressrelaterade problem och vid kronisk smärta.
På 1990-talet utvecklade professor Marsha M Linehan Dialektisk beteendeterapi (DBT), som bygger på beteendeterapeutiska och kognitiva tekniker kombinerade med zenbuddistiska strategier för att acceptera nuet. Den är särskilt utarbetad för att behandla kvinnor med diagnosen borderlinepersonlighetsstörning.
Psykologen Jeffrey E. Young, som blivit världsberömd för sin schematerapi, där man utreder och försöker bryta de mönster som man annars automatiskt agerar utifrån, har numera integrerat mindfulness i sitt terapeutiska program. De allra senaste åren har mindfulness börjat användas på en rad olika områden. J. D. Teasdale med flera har utvecklat ett program för behandling av depression. Andra har applicerat mindfulness vid problem så som generell ångest, post-traumatisk stress, drogmissbruk och ätstörningar.
Mindfulness-Konsten att vara medvetet närvarande Fladdrar tankarna iväg trots att du är mitt i ett viktigt samtal med en god vän? Känner du dig splittrad, okoncentrerad och frustrerad? Mindfulness, handlar om konsten konsten att vara medvetet närvarande. Det handlar om att inte tappa fokus.
Jon Kabat Zinn menar att mindfulness kan öka kvalitén vid i stort sett all mänsklig aktivitet. Mindfullnessträning har också en kraftigt stressreducerande effekt. I buddismen och andra filosofiska traditioner är mindfulness en självklar del sedan länge. Nu har begreppet även blivit en del av västerländsk beteendeträning och friskvård.
Visade fördelar i forskarraporter med mindfulnessträning:
Ökad integrering av att göra och att vara i ditt liv
Ökad känslomässig intelligens i privat- och familjeliv
Ökad kreativitet och klarhet i tanken
Ökad medvetenhet om olika perspektiv
Ökad känslighet för olika sammanhang
Ökad förmåga till uppmärksamhet
Ökad vakenhet för nyanser
Ökad öppenhet för nyheter och förändringar
Ökad förmåga att möta svårigheter
Djupare insikt i ditt yrkesliv och i sociala situation
Ökade energinivåer och en känsla av att må bra
Ökad förmåga att värdesätta vad som verkligen är viktigt
En tydligare känsla hur du vill vara medan du fullföljer din livsuppgift
En klarare uppfattning för vad du behöver göra innan din tid är ute
Om utbildningen
Kjell Haglunds kvalificerade utbildning till Mindfulness Coach är processinriktad. Tonvikten på utbildningen ligger på ett upplevelsebaserat lärande. Vi varvar föreläsningar med praktiska övningar, diskussion och reflektion, eget och gemensamt arbete i grupper, egen Mindfulness Coaching mellan träffarna samt specifik Mindfulness träning för att spegla den verklighet du kommer att möta som Diplomerad Mindfulness Coach. Under utbildningen gör du också vissa hemuppgifter i din egen takt.
Utbildningens upplägg
Utbildningen innefattar 7 dagars utbildning på en kursgård. Internaten har ett intensivt upplägg designat för att ge information, erfarenhet och praktiska övningar i en trygg och stödjande anda och med professionell föreläsare och coach.
Vem vänder sig utbildningen till?
Utbildningen till Mindfulness Coach är en utbildning som kan användas inom många områden och vänder sig till människor som vill arbeta terapeutiskt och pedagogiskt både med sig själv och andra. Utbildningen kan leda till att man professionellt börjar ta emot klienter på hel eller deltid eller att man vänder sig till olika grupper, man kan även använda utbildningen som komplement till det arbete man redan har.
Utbildningen vänder sig även till alla som vill vidare i livet och utvecklas till den dom är, alla är välkomna nybörjare som gamla samt till dig som vill lära dig hantera och bemöta stress av olika slag, som känner oro eller trötthet, har sömn svårigheter, är utmattad eller utbränd, har huvudvärk eller andra fysiska symptom, vill lära dig meditera, lära dig att andas rätt, bli mera medveten samt finna mer glädje och balans i livet eller helt enkelt vill höja din livskvalitet.
Utbildningen innehåll:
Tekniker för fysisk och mental avspänning
Tekniker för att arbeta med andningen.
Tekniker för öka den medvetna närvaron i vardagen
Tekniker för att öka den medvetna närvaron av sina känslor
Tekniker för att lära sig acceptans samt medvetenhet
Tekniker för snabbmeditationer
Utbilda sig inom Zen meditation
Utbilda sig till Qi-Andnings instruktör
Praktiska metoder som ökar förmågan att hantera stress.
Kroppsmedvetenhet samt andningsmedvetenhet
Guidade, gående samt tysta Meditationer
Att upptäcka och utveckla sin inre kapacitet
Att skapa mer balans, insikt och lugn i sitt liv
Att aktivt förbättra sin hälsa
Teori samt samtal i olika gruppsammansättningar.
Stärkande och avslappnande kroppsövningar
Power Qi Gong
Pow Wow Power dance (Indianinspirerad dans)
Guidade meditationer
Frigörande dans enligt de 5 Elementen
QI GONG
Qigong är ett Kinesisk system som bygger på att man manipulerar det egna naturliga energi systemet i kroppen, Qi är livsenergi, Gong står för skicklighet, genom Qigong får vi skicklighet att manipulera energin i kroppen för olika ändamål. Qi gong lär ha skapats för ca 3 000 år sedan av kinesiska taoister; senare har metoden vidareutvecklats av indiska buddhister. Metoden beskrivs utförligt i det klassiska verket Huang Ti Nei Ching. Qi gong sägs vara en föregångare till de asiatiska stridskonsterna. Qigong är en term som beskriver en mycket komplex och mångfaldig tradition av andliga, strids, och hälsoövningar från Kina. Qigong är ett modernt uttryck som den nuvarande Kinesiska regeringen använder för att kategorisera över 1500 olika stilar av dessa övningar för att ge dem ett meningsfullt sammanhang.
Sedan började taoistiska och buddhistiska munkar utöva Qi gong och dessa lärde sig att kontrollera sin Qi med hjälp av mental kraft och därigenom utföra extraordinära handlingar som att styra en annan persons Qi dit i kroppen där den bäst behövs, klyva stora stenblock med huvud eller händer, sätta döda ting i rörelse etc.
Enligt kinesiskt tänkande är kropp och själ oskiljaktiga; om det psykiska välbefinnandet ökar, så ökar också det fysiska. Allt i en ständig växelverkan. Ursprungligen beskrevs Qigong i de tidiga texterna som Tuna, andningsövningar, och Dao Yin, positionsövningar. Det användes också inom Taoismen som en väg att uppnå fysisk och andlig odödlighet.
Dagliga Qi gong-övningar har även en rad fysiologiska och psykologiska effekter, bl.a. sänkt blodtryck och puls, minskad ämnesomsättning och syreförbrukning samt viss dämpning av nervsystemets aktivitet. Qigong stimulerar och stärker även muskler, leder, nervbanor och cirkulation utan att orsaka förslitningar eller ens träningsvärk.
Användandet av Qigong metoder för att förebygga och bota sjukdomar baseras på idén att viljan kan påverka organismen och därmed förbättra de inre organens fysiologiska funktioner. Samtidigt kan ´Qigong ge oss tillgång till outnyttjade försvars och regenerationsresurserQi gong används idag i Kina av miljontals människor på egen hand och dessutom på sjukhus vid behandling av exempelvis högt blodtryck, astma, ledsjukdomar och magsår. I Sverige används metoden i regel inte vid specifik sjukdomsbehandling, utan som en form avsedd att balansera kropp och själ
Qigong (tjigång) kan översättas till energiarbete – en mångtusenårig kinesisk självträning som vuxit till en folkrörelse över hela världen. Enligt kineserna är qigong en metod att arbeta med kroppens energifält och på så sätt skapa ett slags partnerskap mellan kropp och själ.
Som tai chi och yoga är Qigong en del av den traditionella, kinesiska läkekonsten.Qi betyder bl a energi och gong kan översättas med arbete eller prestation. Inom den kinesiska läkekonsten anser de lärde att varje människa föds med en grundläggande livsenergi, Qi, och att man genom Qigong kan aktivera denna källa till liv och på så sätt ta tillvara kroppens förmåga att läka sig själv. Enligt den kinesiska läkekonsten uppstårsjukdomar när det blir obalans i Qi. Regel-bunden och väl genomförd Qigong anses skapa balans i livsenergin och att kroppskännedomen förbättras.
Många människor har problem med sin andning – ofta utan att riktigt veta om det själva. Spänningar kan göra att andningen blir fel och ansträngd. Genom att andas avslappnat kan varje människa förbättra sin hälsa, både fysiskt och psykiskt enligt den kinesiska läkekonsten där man anser att andningen är en bro mellan detmedvetna och undermetvetna. Att lära sig bukandning är en viktig del inom Qigong.
I Sverige har Qigong de senaste åren blivit all mer omskrivet, vanligt och uppskattat. Över hela landet startas kurser för intresserade i alla åldrar framför allt för äldre som på ett enkelt och skonsamt sätt kan träna koncentration, smidighet och balans.
Vad säger vetenskapen? Från en mycket stor skepsis har det bland västerländska läkare på senare år svängt mot ett stort intresse för Qigong och andra meditativa rörelseövningar. Många läkare har sagt sig vara glatt förvånade över vad patienter kan uppnå med regelbundna qigong-övningar, men fortfarande finns en utbreddtveksamhet till hur meditativa övningar och rörelser påverkar livsvenergin och därmed hälsan.
QI – DEN MYSTISKA KRAFTEN
Vad är egentligen Qi? Alla har hört om det, men ingen vet.
Grovt kan Qi beskrivas som livsenergi. Inte energi i form av kalorier eller joule, utan den positiva energi man upplever när man känner sig frisk, stark, balanserad, lycklig och upprymd.
Vi kan se fysiska, själsliga och mentala sidor av Qi. Den fysiska tar sig uttryck i hur energin kan tillföras kroppen, kännas lagrad i kroppen och flöda i harmoniska banor. Den själsliga och mentala sidan gör sig gällande när vi befinner oss i ett balanserat och harmoniskt tillstånd och känner att vi kan hantera stress och besvärliga situationer. Qi kan i västerländska termer beskriva fysisk och själslig samt mental energi och välmående.
Tecknet för Qi består av riskorn och ånga: Det kokande riset som är österlandets allra främsta symbol för det livgivande. Ris kan inte ätas utan att först kokas. Först när det givits energi kan det avge energi. Sådan är också Qi – rörelse är själva förutsättningen.
Qi måste alltid flöda.
Qi är i ständig förändring, liksom livet.
Qi är förutsättningen för själva livet.
Qi tillförs kroppen på två sätt: När vi föds får vi en mängd Qi av våra föräldrar. Denna Qi, som lagras i kroppen, är oersättlig och när den tar slut tar också själva livet slut. Denna Qi förbrukar vi exempelvis vid sex (som eventuellt ger Qi till ett barn, varvid cirkeln sluts).
Den andra källan till Qi är luften, naturen, maten och andra människor. Denna Qi lagras i hara, närmare bestämt i seika tanden, ett område strax under naveln. Denna Qi förbrukas ständigt med ens olika aktiviteter.
Vi kan fylla på vår Qi genom att andas riktigt med bukandning. Sömn är ett annat sätt att fylla på sin Qi. Att sova i lugn miljö, i en bra säng och med öppet fönster säkerställer en energirik nästa dag. Vi kan också ta emot Qi från naturen genom att vistas ute, andas frisk luft och få härliga naturupplevelser. Kosten är också viktig. Grönsaker, frukt och friskt vatten innehåller jordisk Qi. Qi kan vi även få ta emot av andra människor. Att leva ett liv i inre harmoni och balans innebär att då fyller vi även på Qi. Vid sk energimassage (en form av shiatzu) ger massören av sin Qi genom att andas rätt och massera meridianer och akupressurpunkter.
Qi förbrukas normalt under ens dagliga liv. Vid större kroppsansträngning åtgår mer Qi. Mest Qi åtgår vid kamp och vid överdrivna känslostormar och känsloutbrott. Den som vill spara sin Qi till viktigare tillfällen bör alltså undvika att utsätta sig för starka känslosituationer och framför allt överdrivna skratt-, glädje-, sorg- eller vredesutbrott.
Däremot ska man inte gå och undertrycka känslor. I det undermedvetna kan finnas undanträngda problem som likt gruskorn ligger och stör ens sinne. Detta slukar stora mängder Qi. Man blir trött utan att veta varför. Dessa omedvetna bekymmer måste komma upp till ytan för att försvinna, annars finns det risk för att man blir allvarligt sjuk. Zen meditation med mycket urladdning kan frigöra dessa problem
Inom österländsk medicin beskriver Qi ett energiflöde i och utanför kroppen. Qi flödar normalt i kroppen längs sk meridianer till de organ som behöver den. Sjukdomar kan bero på att flödet av Qi är stört. Om Qi flödet störs av en sk blockering i en kroppsdel kommer sjukdom att uppträda i denna kroppsdel och eventuellt flera. Man kan då kureras genom att låta justera sin Qi. Med massage (shiatzu), akupunktur eller övningar som finns inom Qi – andning, tai chi eller qi gong kan man lösa upp blockeringar av Qiflödet, och därmed tillfriskna.
Inom västerländsk medicin kan vi jämföra Qi med syre eller nervimpulser och meridianerna med blodådrorna eller nerverna. Jämförelsen är ganska bra, men inte helt rätt. Qi flödet är inte begränsat till kroppens anatomiska kanaler. Qi kan flöda genom fotsulorna, fingertopparna, pannan mm.
Qi flödar alltid och rör sig längs spiraler och ellipser, likt himlakropparna. Därför accelererar och retarderar Qi också. Qi vidgas, samlas, accelereras, retarderas. Qi hör inte bara till människan, utan genomsyrar hela kosmos. Därför ska vi sträva efter att låta vår Qi harmoniera med kosmos och uppnår därmed universell harmoni. Detta karaktäriserar särskilt Qi – andningen (vägen att harmoniera med Qi). Qi andningens tekniker ska alltså vara dynamiska, cirkulära, accelererande.
I vår Qi andnings träning kan vi med stigande skicklighet lära oss att kontrollera vår Qi. Detta beror på att vi med tiden blir ytterst mottagliga och känsliga för vår kropps signaler och att förmågan att styra kroppen ökar. Alla Qi andnings tekniker ska utföras så att vår Qi föregår och styr den egentliga handlingen. I Qi-andning lär vi oss också att synkronisera andningen med rörelserna och på så sätt kan vi styra vår Qi från dantian eller hara till de aktiva kroppsdelarna.
ANDNING ÄR LIV
Livet börjar och slutar med ett andetag.
De senaste 24 timmarna har du tagit 20.000 andetag!
Själen är luft. Luften vi andas ger oss själ, liv & medvetande
(Aristoteles, 600 f.Kr.)
Andningen är bron mellan kropp och själ. I ditt dagliga liv verkar det som om andningen bara är till för att underhålla kroppen. Men om du tänker lite längre kan andningen bli en helt ny grund för ditt välbefinnande. Du kan förändra ditt liv med hjälp av medveten andning! Medveten andning ger alltid omedelbara effekter på energinivån. Kort sagt du har betydligt mer fysisk energi om du andas effektivt! Och andningen bör vara det första, inte det sista, en läkare undersöker när hon/han möter trötthet, sjukdom eller andra tecken på energistörningar hos sina patienter. Din närvaro i nuet börjar med andningen. Rätt andning är nyckeln till välbefinnande, glädje, frihet, lugn, harmoni, ökad medvetenhet, byte av fokus från utsida till insida samt tillgång till din inre visdom
Du bör därför fylla livet med en så bra andning som möjligt. En brasa kan inte brinna utan syre. Med för lite syre blir det dålig förbränning och giftiga ämnen bildas. Så är det med kroppens energiförbränning också! Du behöver mycket syre och andas ut de slaggämnen som du inte behöver, till exempel koldioxid. Varje cell i din kropp behöver syre och det sker ett utbyte av olika ämnen. Om du får tillräckligt mycket syre i dig och andas ut tillräckligt mycket då rensas kroppen på olika avfallsämnen. En fjärdedel av syret i varje andetag används för att driva nervsystemet! Du kan tycka att andningen bara är till för att underhålla kroppen. Men medveten andning kan skapa en helt ny grund för ditt välbefinnande. Den ökar närvaron i nuet, skärper sinnena, håller dig à jour med ditt inre och ger näring att tänka i nya banor.
Andning är liv. Du överlever ca. 40 dagar utan mat, ca 8-10 dagar utan vätska och 4-5 minuter utan att andas. Det säger något om hur viktigt det är för dig att andas ! Idag känner många till att det är viktigt att äta rätt och att vi behöver dricka tillräckligt mycket och helst rent vatten. Men vem tänker på hur vi andas? Det sägs också att inandningen ger oss livskraft, kallad Qi i Kina och Japan, Prana i Indien och Pneuma i Grekland. Att andningen har en viktig roll har många olika kulturer tidigt känt till.
Andningen är grundläggande för själva livet, det vet alla. Men andningen spelar också en central roll i såväl Qi andningen som i meditationen. I västvärlden har vi nöjt oss med att konstatera att andningen sköts av det autonoma nervsystemet, dvs att vi andas utan att behöva tänka på det. I östern däremot har andningen fått en viktig roll inom medicinen, filosofin och i hela deras sätt att leva. De vet hur mycket andningen betyder för vår hälsa och sinnesstämning och hur vi medvetet kan styra vår andning. Egentligen är det ganska självklara saker. Vi västerlänningar kan få aha-upplevelser, som om kunskapen fanns medärvd långt bak nånstans, när vi påminns om följande exempel från vår värld:
Vi andas ut vid en kraftansträngning (spjutkastarens vrål)
Vi skriker av smärta (den kraftiga utandningen stärker oss)
Vi säger: ”Tag några djupa andetag” när någon ska lugnas
Vi suckar djupt när något blir för jobbigt (luftbyte i lungorna
för att öka syretillförseln till hjärnan)
Vi gäspar (luftbyte i lungorna för att bota syrebrist i hjärnan)
Andningen är alltså helt väsentlig för vår hälsa och välmående. ”Normal” andning för en västerlänning sker genom att bröstkorgen rör sig fram och åter. Detta medför att lungorna bara rör sig delvis och de ventileras alltså inte helt varje andetag. 1/3 – 1/2 av luften i lungorna kommer aldrig att bytas ut, utan vi kommer att gå omkring med unken luft i sig.
Vårt ideal att inte släppa ut magen, utan hålla den indragen, gör att andningen aldrig blir fullständig. Följden av denna andning, som de flesta av oss helt omedvetet utför, är dåligt syreutbyte som medför ohälsa och minskad psykisk och fysisk prestations- förmåga. Eftersom en relativt liten mängd luft byts i varje andetag kommer andnings- frekvensen att vara hög. Detta påverkar nervsystemet så att vi hela tiden befinner oss på en högre stressnivå än nödvändigt.
Den riktiga andningen kallas bukandning. Det går till så att buken pressar diafragman upp och ned och diafragman drar och trycker på lungorna så att de fylls och töms. Därför ska buken inte hållas indragen utan tillåtas att röras fram och åter. Bröstet rör sig däremot inte.
Utandningen är längre än inandningen. Mellan in- och utandning och mellan ut- och inandning görs en paus. Andningen ska vara så lugn att den inte hörs och man ska inte märka att luft strömmar ut och in. Bukandning kräver en rak och korrekt hållning för att buken ska kunna röra sig korrekt. Förutom vid zazen och Qi – andning bör bukandning användas närhelst man vill behålla lugnet. Efter hand kommer vi att bukandas mer och mer för att slutligen göra det alltid.
I och med att större delen av lungorna ventileras kommer syresättningen av kroppen att förbättras och därmed kommer cellerna att bli friskare och skänka utövaren långvarig hälsa. Ökad syresättning av hjärnan gör att vi tänker klarare och att depression och slöhet dämpas.
Den lugna andningen påverkar också nervsystemet så att sinnet och därmed hela människan blir lugn. Bukandningen masserar också bukens organ, vilket medför att matsmältnings- organens rytmiska rörelse fungerar bättre, enzymer som främjar näringsupptagningen utsöndras och bukens organs syresättning ökar.
Vi kan träna bukandning genom att ge akt på bukens rörelse och medvetet styra andningen till en långsam och lugn takt. Detta görs lämpligen under Zen meditation eller under Qi andning och ensamma promenader i naturen.
DE FEM ELEMENTEN
De fem elementen är vatten, trä, jord, eld och metall. Man utgår från att människan påverkas av klimat och årstidsväxlingar. Varje årstid symboliseras av ett bestämt element som också har varsin smakriktning, känsla, färg, varsitt djur med mera. Varje element har som uppgift att försörja ett speciellt organ eller en speciell meridian i kroppen och att hålla det i balans. Balans mellan de fem elementen ger inre harmoni.
Vår, födelse, tillväxt och utveckling är honnörsorden för träelementet. Det påverkar levermeridianen och gallblåsemeridianen. Trä ger sin energi uppåt och utåt, och det skapar tillväxt, tankar blir till handling. För mycket trä skapar överbelastning och otålighet. Tecken på obalans kan vara att man är arg, spänd, sträng och dämpad. För lite trä skapar brist på förtröstan. Enligt Baguan är trä rikedom och familj/hälsa. Träelementets färg är grön.
Eld står för dynamik, förväntan, motivation och ledarförmåga. Eldelementet handlar om sommar, ungdom, andlighet, utveckling, inspiration, nyfikenhet, intresse och vilja att lära. Eldelementet påverkar meridianerna för hjärtsäcken, hjärtat och tunntarmen samt trippelvärmaren. För mycket eld skapar aggression, otålighet och impulsivitet. För lite eld skapar brist på värme och entusiasm. Tecken på obalans kan vara att man är nervös, överkänslig, upphetsad och ängslig. Enligt Baguan är eld framgång. Eldelementets färg är röd.
Jord är en neråtgående energi och skapar mognad, uppriktighet, medkänsla, hänsyn och stabilitet. Det stabila jordelementet står för sensommar, medelålder, längtan efter familj, sympati, uppmärksam och omtänksam. Jordelementet påverkar mag- och mjältesmeridianen. För mycket jord skapar konservativitet, seriösitet till gränsen mot tråkighet. För lite jord skapar instabilitet. Tecken på obalans kan vara att man blir orolig, överbeskyddande, förvirrad, beroende och obestämd. Enligt Baguan är jord kunskap och kärlek/relation. Jordelementets färg är gul.
Metall står för inåtsträvande, sammandragande energi. Metall skapar beslutsamhet och koncentration. Detta element står för höst, övre medelåldern, rättvisa, klokhet och medkänsla. Metallelementet påverkar lung- och tjock tarmsmeridianen och tecken på obalans kan vara att man är melankolisk, ångerfull, pessimistisk, sårbar och oansvarig. För mycket metall skapar svårighet att kompromissa och att byta riktning. För lite metall skapar svaghet och obeslutsamhet. Enligt Baguan är metall stöd i livet och kreativitet/barn. Metallelementets färg är vit.
Vatten roterar stilla framåt, skapar tystnad, insikt, självkännedom, andlighet, mystik och tillit. Detta element står för vinter, livets afton, vishet, anspråkslöshet, uthållighet och ihärdighet. Vattenelementet påverkar njurmeridianen och urinblåsemeridianen. Tecken på obalans i dessa meridianer kan vara att man känner sig apatisk, osäker och rastlös. För mycket vatten skapar dålig struktur och passivitet. För lite vatten skapar ångest och dålig stresshantering. Enligt Baguan är vattnet livsväg/karriär. Vattenelementets färg är blå.
POWER QI GONG
Power Qi Gong är en mycket kraftfull Qi gong där de flesta rörelserna är statiska, det är en lätt metod att lära sig, och det är nästan som ett motionspass.Power Qigong är en serie övningar avsedda för att förbättra din fysiska och även psykiska hälsa, exakt hur detta fungerar går ej att beskriva, utan måste upplevas personligen. Övningarna integrerar Yin/Yang förhållandet i kroppen och ser till att energin kan flöda fritt.
Power Qi gong innebär även manipulation av energiflödet i ens egen kropp med hjälp av olika övningar: olika kroppsställningar och rörelser, avslappnings och meditations tekniker samt kontrollerad bukandning. Ett viktigt moment i Power Qi gong är att fokusera Qi till en punkt i buken strax nedanför naveln som betraktas som kroppens livscentrum. Området kallas dantien på kinesiska, hara på japanska.
Power Qi gong bygger på teorierna om yin och yang, de fem elementen och meridiansystemet Power Qi gong är ett sätt att aktivera sina egna inre krafter för att förebygga och behandla sjukdomar och stärka den kroppsliga och själsliga balansen i största allmänhet. I gamla tider har Qi gong kallats ”metoden att eliminera sjukdomar och förlänga livet”. Power Qigong inkluderar även de fem olika principer andning, kroppsposition, rörelse, avslappnig, och koncentration. Dessa fem principer tillsammans får Qigong att fungera som förebyggande av sjukdom, läkande, och vitaliserande.
När du uppnår balans mellan Yin och yang kommer din hälsa och ditt välbefinnande att öka dramatiskt och du upplever en livskvalitet som får dig att se på livet på ett nytt sätt. Motgångar blir utmaningar, ouppnåeliga drömmar blir möjliga, din självkänsla och ditt välbefinnande når oanade höjder. Med daglig träning lär du dig till och med att bromsa åldrandet.
Antal deltagare
Min 10 max 18 deltagare per kurs
Minst 10 deltagare krävs för att kursen ska hållas.
Utbildningskostnad
Kostnad är 7.000kr
Detta ingår i kostnaden: Boende, frukost, utbildning samt transport T&R flygplatsen
Flygresa tor c:a 2.000kr den bokar du själv med hjälp av oss
Middag samt lunch ingår inte
Anmälan och frågor angående utbildningen
till Kjell Haglund 0733-280590,
Mail: krigare.kjellhaglund@hotmail.com
Godkänd utbildning
För godkänd utbildning krävs att du genomgått obligatoriska moment.
Kursledare
Kjell Haglund som har arbetat med sin egen och andras personliga utveckling i 15 år. Han är utbildad Livs coach, Mental coach, Alternativterapeut, Stressterapeut samt, Avspänningspedagog, Andningspedagog, Qi-andningsinstruktör, Qi gonginstruktör, Meditationsinstruktör, Grounding instruktör, Afro power instruktör Frigörande dans instruktör, Författare, Föreläsare m.m
För mer information och anmälan
Kjell Haglund 0733-280 590,
Mail: krigare.kjellhaglund@hotmail.com
Mer information:
www.kjellhaglund.se www.livscoachakademin.se